"QUALITY starts with DESIGN"

WB Sails Nagyhajós Vitorlák 1-Design Aerodinamika Kapcsolat WB Sails Team

 

A minőség a tervezésnél kezdődik

Minden vitorlakészítő szeret kérkedni termékének kiváló minőségével, valamivel, ami megkülönbözteti az ő vitorláit a többitől. Míg a modern gépek, a legfinomabb anyagok és a szakmabeli tudás természetesen hozzájárulnak a végtermékhez, a tervezés a minőség leglényegesebb pontja.

Minden WB vitorla tervezési magja a BoatBase, egy szakértői rendszer, amely több mint 7000 hajó vitorlafelméréseiből és teljesítményeinek adataiból áll. A BoatBase-t az elmúlt 15 év során fejlesztettük és finomítottuk ki egy egyedi minőségi vitorlakészítő tervezési eszközzé.

Amikor egy új vitorlával kezd dolgozni a tervező, első pillantásra fel tudja mérni a hajó tulajdonságát és teljesítményét. A BoatBase automatikusan készíti a vitorlaterveket, megbecsli a terheléseket és teljesítménygörbéket készít olyan módon, hogy az könnyen áttekinthető és érthető legyen.

A vitorlatervezést olyan paraméterek befolyásolják, mint a strekkelés, az árbocgörbület, a halfejek terhelése, az anyag feszülése, látszólagos szél szöge és sebesség, az igazítás/állítás nyomatéka, a kötélzet töredékes aránya és még sok-sok más dolog. A BoatBase arra lett kifejlesztve, hogy a tervezési folyamat során felmerülő találgatásokat minimalizálja és, hogy a tervezőt egy jó minőségű termék irányába vezesse.

A BoatBase-vel való konzultáció a legelső és legfontosabb lépés minden WB vitorla készítésénél. Minden új vitorla a BoatBase-nél kel életre. Ez segíti az értékesítőt is, amikor tárgyalásokat kezd egy leendő vásárlóval egy új vitorláról.

A vitorlatervező egy 3D-s modellt készít a vitorlázatról és kötélzetről miután elegendő információt gyűjtött egy bizonyos hajóról. A kiinduló pont általában egy már meglévő modell egy majdnem hasonló hajóról, amelyet aztán tovább finomítanak, hogy megfeleljen egy bizonyos terv igényeinek. A projektől függően ez a 3D-s modell lehet egy alap modell a vitorla egyszerű hálós ábrázolásával vagy egy teljesen kidolgozott és megvalósított modell a teljes hajóról.

Amikor kész a vitorla terve, a második legfontosabb lépés következik a minőségi folyamat során. A tervező elkészít egy részletes leírást a vitorlához, amely tartalmazza az összes szerelvényt, felmérési részleteket, anyagokat és a különböző előállítási lépések leírását.

Az adatok nagy része a BoatBase-ből jön, más adatok, mint például a halfej gyűrűk mérete és elhelyezkedése, a 3D-s vitorlatervező szoftverből. Néhány adat döntést és tapasztalatot igényel, amelyet a tervező az évek során megszerzett.

Minden specifikációs adatlapot elmentünk a termelési adatbázisban, ahol a korábbi terveket könnyedén lehet böngészni, egészen 1988-ig visszamenően, amikor a WB-Sails elindította az első Filemaker adatbázisát.

A vitorla minden részét, elemeket, latni zsákokat, erősítéseket, vitorla számokat és logókat lézer segítségével vágnak ki. A specifikációs lappal a kezében a vitorlakészítőnek sokkal könnyebb a dolga, ami végül egy összerakós munkává alakul. Minden egyes döntést, ami a tervezésben fontos, a vitorla szabása előtt meghoznak, így a vitorlakészítőnek nincs szüksége kreativitásra a munkájában.

Kutatások és fejlesztési projektek során sokkal jobban kidolgozott aerodinamikai vagy rugalmas-szerkezeti tanulmányok és valós prototípus-készítés hajthatók végre. Ezeket általában együtt végzik a one-design vitorlafejlesztő programokkal, de végül hozzájárul a minőség javításához mindenféle tervezési munkában a WB_sails-nél.

A túlzott mérnökiség rossz mérnökiség, de a WB-Sails-nél megpróbálunk a biztosra menni, amikor az erősítésekről és a szerelvényekről van szó. A legjobb szakembereket és a legjobb minőségű anyagokat tönkreteheti a rossz tervezés.A minőség a tervezésnél kezdődikd.

 

30 éve együtt

A Helsinki központú WB-Sails-t 30 évvel ezelőtt alapították, hogy vitorlákat készítsen az olimpiai hajóosztályok valamint más kis versenyhajók részére. Az aerodinamika alapos tanulmányozásával és a „próba és tévedés” bizonyított módszerével a leggyorsabb vitorlákat és a legjobb minőséget értük el. Gyorsabbak és jobbak akartunk lenni.

Az elmúlt 20 év során a WB-Sails egy hátsókertbeli műhelyből tekintélyes vitorlakészítővé vált. Mi voltunk az úttörői a CAD/CAM vitorlakészítésnek (számítógépes tervezés és gyártás) a világon. 1979 óta a műhely számítógép segítségével tervez vitorlákat. 1988-ban kezdtük a vitorlákat lézer vágóval vágni, amit a mi igényeink szerint gyártottak le, az első Armstron-Taurus vágó.

A WB-Sails kiadósan befektetett a kutatásba és fejlesztésbe. A Helsinki Műszaki Egyetemmel együttműködve számítógépes programokat fejlesztettünk ki, amelyek pontosan megjósolják a légáramot és a feszítettséget aerodinamikai terhelés alatt

A vitorlák dinamikájának jobb megértése mellett ezek a programok hasznos és fontos eszközöket szolgáltatnak nekünk jobb vitorlák készítéséhez különböző hajókhoz és körülményekhez. A Személyi VPP, a MacSail, a StressMapper és a MastCam-ShapePlot csak néhány a saját eszközeink közül, amelyeknek kereskedelmi jövőjük is van.

A WB-Sails ajánlata teljes: az apró Optimist dingitől a nagy Maxi hajókig. A vitorlaműhely Espoo-ban készítette a vitorlákat két finn Maxi hajónak, amelyek részt vettek az 1989-1990-es Whitbread földkörüli versenyen: Belmont Finland és a balsorsú Martel O.F.

A WB-Sails készítette a vitorlát az orosz Amerika Kupa versenyzőnek, a „Red Star-nak”, amely sosem ért vizet. 1992 nyarán a 120 lábas szkúner Helena nagy sikerrel vett részt a Tall Ships versenyen természetesen a WB-Sails segítségével. Más hajók, amelyek WB-Sails vitorlát használnak, például a gyönyörű fahajó másolat, a Linden.

A versenyvitorlázásban a WB-Sails hatalmas sikereket ért el. A 470 olimpiai hajóosztályban a vitorláink hozzájárultak Európa bajnoki címekhez és egy világbajnoki bronzéremhez. Legutóbb a Finn vitorlánk ért el kiemelkedő eredményeket nemzetközi versenyeken.

Offshore versenyzésben a siker folytatódik a Ton hajóosztályokban az 1991-es Half Ton Kupa győzelmével. A WB készítette a vitorlákat a „Ville Cherbourg-nak” is, amely az UAP Európa kerülő verseny győztese, és a nagyon sikeres IMS-maxinak, a „Nicorette-nek” is. A WB-Sails kutatásba és fejlesztésbe vetett hite egy olyan minőséghez és hozzáértéshez vezetett, amelyhez hasonlónak kevés vitorlakészítő felel meg.

WB-Sails Észtország A WB-Sails 1989-ben kezdte a tallinni leányvállalatát. Tallinn csupán 40 nm távolságra van Helsinkitől, a Finn Öböl ellenkező oldalán. A műhelyet Tiit Haagma, a korábbi jégvitorlás világbajnok tartja mozgásban. A vitorlákat Helsinkiben tervezik és szabják a tervezőink. A lézerrel kiszabott elemeket Tallinnba szállítjuk, ahol a vitorlákat összevarrják és befejezik. Tallinn a legmegfelelőbb útja, hogy belépjünk az orosz piacra. Az alacsony foglalkoztatási költségek lehetővé teszik számunkra, hogy finn és európai hajóépítő telepeknek készítsünk vitorlákat.

WB Sails Magyarország

A WB Sails magyar partnere a Sailing Center Kft., melynek vezetője Pallay Tibor vitorlásversenyző. "Cégeink kapcsolata a Finn dingi versenyeken kezdődött, ahol a WB sails vitorlák remekül szerepeltek. Ezek hatására, itthon egyedüliként rendeltem tőlük vitorlát, ami meggyőző sebességet biztosított számomra a versenyeken. Nem csak gyors, de könnyen állíthatóak is a vitorláik, ami egyszerű szabásának köszönhető. Eleinte csupán egy megrendelő voltam a sok közül, majd a WB Sails megkeresésére belevágtam a forgalmazásba."

Tapasztalatuk és adatbázisuk egyedülálló. Munkájuk letisztult, kiváló minőségű, és a rendelési időket mindig betartják.

Válasszon minket, kérjen tőlünk ajánlatot!

 

 

 

 

 

 

 

 

A Finngulf 46-os hajó adattáblája

Egy 40 lábas hajó 3d vitorlamodellje

 

 

 

 

 

 

 

 

Sailing Center Kft. +36-20-555-0235